Vergelijking

De minister van financiën heeft op 18 april 2016 in een brief aan de voorzitter van de tweede kamer een goede omschrijving gegeven wat een modelmatige waardering inhoud en wat de voor- en nadelen hiervan zijn:

 

‘Modelmatige wijzen van waardebepaling gaan uit van verschillende objectieve factoren, zoals de ligging, de grootte en het type van de woning. Het voordeel van deze modellen voor consumenten is dat het goedkoper is dan het laten opstellen van een taxatierapport. Het nadeel is dat er geen rekening wordt gehouden met de staat van de individuele woning

 

Met deze omschrijving geeft de minister gelijk de belangrijkste argumenten tussen traditioneel taxeren en modelmatig taxeren. Het fysieke bezoek van de woning tegenover de kosten van het laten taxeren van een woning, maar er zijn meerdere voor- en nadelen van modelmatig taxeren. 

Voordelen

-     AVM's kunnen al voor enkele tientjes de waarde van een woning berekenen, dit is in vergelijking met de kosten van een traditionele taxatie die al snel €400,- kost, een groot voordeel voor consumenten. Voor het uitvoeren van een modelmatige taxatie zijn alleen de belangrijkste kenmerken van een woning nodig, hierdoor kan veel tijd en geld worden bespaard.

 

-     Door gebruik te maken van een AVM is de enige ruimte voor menselijke fouten bij het invoeren van de input in het model. Er is bij een modelmatige taxatie dus minder ruimte voor menselijke fouten.

 

-     Een modelmatige taxatie is altijd objectief, een menselijke taxatie kan daarentegen worden beïnvloed door verschillende factoren. Een taxateur kan vooraf kennis hebben van de koopsom en daar naartoe rekenen, of de taxateur kan zijn beïnvloed zijn door de dag ervoor alleen maar minder waardevolle taxaties te hebben uitgevoerd en daardoor de waarde te hoog in te schatten. 

 

-     Een modelmatige taxatie gebruikt meer referentieobjecten dan de traditionele taxateur. Voor traditionele woningtaxaties wordt gebruikelijk gezocht naar 3 referentieobjecten. Deze referentieobjecten moeten in dezelfde buurt staan, zoveel mogelijk overeenkomsten hebben en niet te lang geleden zijn verkocht. Door aan deze criteria te voldoen hoeft de taxateur de referentieobjecten minimaal te indexeren. Een modelmatige taxatie kan gebruik maken van veel meer referentie objecten, aangezien het indexeren automatisch gebeurd kan ook worden vergeleken met andere wijken of steden. Hierdoor is de modelmatige taxatie preciezer in het berekenen van de waarde ten opzichte van de referentieobjecten.   

 

-     Het is voor woningeigenaren snel en goedkoop om de meerwaarde van hun eigen woning te berekenen. De eventuele meerwaarde kunnen woningeigenaren meenemen naar de bank wanneer er weer een nieuwe rentevastperiode moet worden vastgesteld. Door het verlaagde risico van de meerwaarde op de eigen woning kunnen woningeigenaren dat als argument gebruiken om een lagere rente af te spreken. 

 

-     De indexatie van referentieobjecten is transparanter dan bij traditionele taxaties. 

 

Nadelen

-     Bij een modelmatige taxatie is er geen inspectie van het vastgoed vereist, hierdoor wordt de staat van de woning, de inrichting, keuken, badkamer e.d  niet meegenomen in het bepalen van de waarde.

 

-     Investeringen die huiseigenaren doen in hun eigen woning verhogen de door modelmatige taxaties vastgestelde waarde niet. 

 

-     Wanneer er een hypothecair krediet wordt aangevraagd door middel van een modelmatige taxatie mag er maximaal 90% van de getaxeerde waarde worden geleend. Bij een traditionele taxatie mag er in 2017 nog 100% van de getaxeerde waarde worden gefinancierd met een lening. 

 

-     Er is geen wetgeving die bepaald hoe een modelmatige taxatie moet zijn opgebouwd.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb